instagram twitter linkedin github youtube

11.10.21

Metaverse nedir?

 Metaverse, tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve İnternet'in toplamı da dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif bir sanal paylaşılan alandır. "Metaverse" kelimesi, "meta" (ötesinde anlam) ve "evren" önekinin bir portmantosudur; terim tipik olarak algılanan bir sanal evrene bağlı kalıcı, paylaşılan, 3D sanal alanlardan oluşan, gelecekteki internet yinelemesi kavramını tanımlamak için kullanılır.

"Metaverse” terimi ilk defa bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından 1992 tarihli “Snow Crash” adlı romanında ortaya çıkmıştır. “Snow Crash”te Metaverse, arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle donatılmış kullanıcılar tarafından deneyimlenen devasa popüler bir sanal dünyadır.

İlk kez bilimkurguda kullanılan bir terim olan Metaverse, ötesinde anlamına gelen "meta" ve "evren" ön ekinin birleşimidir. Arazi, binalar, avatarlar ve hatta isimlerin alınıp satılabildiği, genellikle kripto para birimi kullanılarak paylaşılan sanal dünyaları ifade eder. Bu ortamlarda insanlar arkadaşlarıyla dolaşabilir, binaları ziyaret edebilir, mal ve hizmet satın alabilir ve etkinliklere katılabilir.

Metaverse, bilim kurgu yazarlarının yakaladığı fantastik vizyonların gerisinde kalsa bile yeni bir bilgi işlem platformu veya içerik ortamı olarak trilyonlarca değer üretmesi muhtemeldir. ancak tam anlamıyla Metaverse, çoğu dijital deneyime açılan kapı, tüm fiziksel deneyimlerin önemli bir bileşeni ve bir sonraki harika iş platformu haline geliyor. Böyle bir sistemin katılımcısı olmanın değeri de oldukça büyüktür. Bugün “internet”in bir sahibi yoktur, ancak dünyadaki en değerli halka açık şirketlere baktığımızda üst sıralarda önde gelen internet şirketlerini görüyoruz. Eğer Metaverse gerçekten internetin yerine geçecekse ekonomik açıdan da büyük bir yükseliş gösterebilir. Metaverse, internette gördüklerimizden daha fazla sayıda ve çeşitlilikte fırsat üretebilir. Ödeme işlemleri, kimlik doğrulama, işe alımlar, reklamlar, içerik oluşturma, güvenlik ve benzeri her şeyi yönetmek için yeni şirketler, ürünler ve hizmetler ortaya çıkacaktır. 

Karantina önlemleri ve evden çalışma politikaları, hem iş hem de eğlence için daha fazla insanı çevrimiçi hale getirdiğinden, konsept pandemi sırasında popülerlik kazandı.Terim, işyeri araçlarından oyunlara ve topluluk platformlarına kadar çok çeşitli sanal gerçeklikleri kapsar. Yeni platformların çoğu, yeni bir tür merkezi olmayan dijital varlığın oluşturulmasına, sahiplenilmesine ve paraya çevrilmesine izin veren, kripto para birimi ve değiştirilemez belirteçler ( Nft'ler) kullanan blok zinciri teknolojisi tarafından desteklenmektedir.

Metaverse’ün çalışması için sayısız yeni teknoloji, protokol, şirket, yenilik ve keşif gerekecek ve “Metaverse öncesi”, “Metaverse sonrası” gibi doğrudan var olmayacak. Bunun yerine, farklı ürünler, hizmetler ve yetenekler bütünleşip kaynaştıkça zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkacaktır, ancak yerine getirilmesi gereken birkaç temel unsuru düşünmek faydalı olacaktır.

Metaverse için şu anda var olmayan bir altyapı gerekiyor. Çünkü internet bu deneyime yakın bir şey için tasarlanmamıştı, dosyaları bir bilgisayardan diğerine paylaşmak için tasarlanmıştı.

Metaverse için video konferans ve video oyunların sunduğu olanaklardan daha fazlası ve yüksek düzeyde eş zamanlılığa sahip bir altyapı gereklidir. Çoğu görüntülü sohbet programı en fazla birkaç düzine kişinin karşılıklı görüşmesine imkan tanır. Yüzlerce kişiye ulaşan bir durum varsa, iki yönlü paylaşım yerine izleyicilere bir kaç kişinin canlı yayın görüntüsü ulaştırılır.

Gerçek bir Metaverse'e giden yolda hala epeyce engel var. En büyük engeller de donanım sınırlamalarıdır. Şu anda dünya çapındaki ağ oluşturma ve bilgi işlem yetenekleri, milyonlarca eşzamanlı kullanıcı tarafından gerçek zamanlı olarak deneyimlenebilen kalıcı bir dijital dünyayı henüz destekleyemeyecektir. Bu düzeyde ağ oluşturma ve bilgi işlem gücü mevcut olsa bile, böyle bir çabanın enerji tüketimi hem ulusal elektrik şebekeleri hem de çevre için sorun yaratacaktır.

Donanım ve enerji teknolojinin yeterli olduğu durumda, gerçek bir Metaverse gelişimini teşvik etmek için geniş kültürel değişiklikler gerekli olacaktır. Nispeten yüksek kaliteli sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik teknolojileri zaten tüketicilere sunuluyor, ancak Thrive Analytics ve ARtillery Intelligence tarafından hazırlanan 2020 raporuna göre Amerikalıların yüzde 20'sinden azı VR başlıkları ile tanışmış durumda. Ayrıca uzmanlar, VR ve AR gibi cihazların en erken 2025 gibi bir tarihte oyun konsollarını geçme konusunda bir şansı olduğunu tahmin ediyor.

Çalışanlara uzak bir adreste, şirketin topluluklar, yaratıcılar, ticaret ve sanal gerçeklik ürünlerine odaklanan bölümlerinin bu vizyonu gerçekleştirmek için giderek daha fazla çalışacağını söyledi. Zuckerberg, "Bence en ilginç şey, bu temaların nasıl daha büyük bir fikirde bir araya geleceğidir" dedi. "Tüm bu girişimlerdeki en önemli hedefimiz, meta veriyi hayata geçirmeye yardımcı olmaktır