instagram twitter linkedin github youtube

30.7.19

Java da switch case

Bir programda çok sayıda koşul kontrolü ve bunların sonucuna göre gerçekleştirilmesi gereken işlemler varsa, if-else yapıları ile akışın izlenmesi zorlaşabilir. Böyle durumlar genellikle switch deyiminin kullanılmasının gerekli olacağı durumlardır. switch deyimi, tek bir ifadenin değerine göre sınırsız sayıda çalıştırma yolu belirlemeyi sağlayan bir komuttur.

switch sözcüğünden hemen sonra gelen ifade parantez içinde yer almalı ve bir tamsayı ifade olmalıdır.
case anahtar sözcüklerini izleyen ifadeler tamsayı sabit türünde ifadeler olmalıdır, yani değişken içermemelidir.
switch deyiminin çalışma prensibi basittir. switch ifadesi hangi case’i izleyen sabitle çakışıyorsa, programın kontrolü o case’i izleyen kısma geçer. Bu case’den sonraki deyimler de kontrol edilmeden çalıştırılır.

case sabitlerinden hiçbiri ifade ile uyuşmuyorsa, programın akışı default‘u izleyen kısıma geçer. (Bu kısım mevcutsa) default‘un en sonda olması şart değildir. Fakat en sona koymak iyi bir programlama stilidir.

İki case sabiti aynı değeri alamaz.

Switch/case yapısında, programın kontrolünün ifadenin değerine göre case seçeneklerinden sadece birini çalıştırıp bundan sonra switch/case yapısını terketmesini isiyorsak bu durumda her case seçeneğinden sonra break komutu yerleştirmeliyiz.

nasıl kullanılır ? 

switch(secim koşulu) {
case durum1:
işlemler
break;
case durum2:
işlemler
break;
case ...
...
..
.
default
işlemler
break;
}

burda dikkat edilmesi gereken husus switch sonra () şeklinde parantezler gelmesi ve { şeklinde parantezin açılması ve durumların sonunda } şeklinde parantez ile kapatılmasıdır
ve başka husus ise case durumadı yazıldıktan sonra ; yerine : kullanılmasıdır yani noktalı virgül değil iki nokta kullanılmalıdır lakin break komutundan sonra ; noktalı virgül kullanılacaktır.