instagram twitter linkedin github youtube

17.7.23

Lİ-Fİ nedir?

Li-Fi (Light Fidelity), cihazlar arasında kablosuz iletişim kurmak ve veri iletmek için LED ışıklarını kullanan kablosuz bir optik ağ teknolojisidir. Adını “Light Fidelity” kelimesinin kısaltımından alan kablosuz formdaki optik ağ teknolojisi, cihazların arasında kablosuz iletişimin sağlanması ve verinin iletimi için LED ampulleri kullanıyor. Diğer bir ifade ile, LED ışık dalgaları aracılığıyla kablosuz bir şekilde verilerin aktarılmasına olanak sağlayan bir optik ağ teknolojisi olarak ifade ediliyor. Li-Fi teknolojisi, veri sunmak için radyo sinyalleri yerine ışık dalgalarından yararlanmayı amaçlayan ışık tabanlı iletişim teknolojisidir. emel olarak Wi-Fi, veri iletmek için radyo frekansını kullanır ve sinyaller bir erişim noktası etrafında belirli bir alana yayılır. Li-Fi ise “Görünür Işık İletişim” (Visible Light Communication) sistemidir. Yani Li-Fi, veri iletmek için radyo frekansları yerine hepimizin gördüğü ampüllerdeki ışığı kullanır. Radyo frekanslarına göre ışık kullanarak iletilen sinyallerin tek bir alana odaklanması daha kolay olduğu için de Li-Fi teknolojisi Wi-Fi teknolojisinden çok daha güçlü ve hızlıdır.

Kablosuz bağlantı türü olarak da bilinen Lİ-Fİ Teknolojisi, verilerin iletilmesi bir başka ifade ile veri aktarımı için gereken sinyal gönderimini LED’leri kullanarak gerçekleştiriyor.  Veri aktarımı konusunda güvenli bir teknoloji olan Lİ-Fİ Teknolojisi, kısıtlı kapsama alanı özelliği ile de bilinmekte. Lİ-Fİ Teknolojisi verilerin aktarılması konusunda güvenilir olmasına ek olarak; kapsadığı alan itibariyle kısıtlı olması nedeniyle genellikle alternatif olarak kullanılıyor. RF ağı için tamamlayıcı şeklinde kullanılan Lİ-Fİ Teknolojisinin temeli 2011 yılında atılmıştır. İlgili teknolojiye olan ihtiyaç ise, diğer kablosuz bağlantı yöntemlerinin hem yavaş hızda kalması hem de yetersiz kapasitede olması nedeniyle ortaya çıkmıştır. 


Emsallerine kıyasla çevre dostu sayılan Lİ-Fİ Teknolojisi, karbon ayak izini azaltması nedeniyle de merak konusu oluyor. Lİ-Fİ Teknolojisi ile günümüzde sıkça duyduğumuz Wİ-Fİ arasında bazı ortak ve farklı yönler bulunuyor. Verilerin aktarılmasını sağlayan Lİ-Fİ ve Wİ-Fİ teknolojileri ilgili aktarımı elektromanyetik olarak gerçekleştiriyor. Her iki teknolojinin birbirinden farklılaştığı en önemli nokta ise, Wİ-Fİ veri aktarımı için radyo dalgalarını kullanıyor iken; Lİ-Fİ teknolojisinde verilerin iletilmesi için LED ışık dalgaları kullanılıyor. Daha net ifade etmek gerekirse, sağlıklı ve çevre dostu olması nedeniyle Lİ-Fİ teknolojisi daha çok araştırılıyor. Günümüzde ise radyo dalgalarını kullanarak verilerin iletilmesini sağlayan Wİ-Fİ’nin yerini Lİ-Fİ teknolojisinin alıp almayacağı çok konuşuluyor. İlerleyen dönemlerde yaygınlaşması beklenen Lİ-Fİ Teknolojisi ile alakalı çalışmalar ise devam etmekte. Lİ-Fİ teknolojisi, LED ışıklarını kullanarak verilerin iletilmesini sağlıyor. Çevre dostu ve sağlıklı olması nedeniyle de Wİ-Fİ kullanıcıları tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor. Verilerin daha hızlı bir şekilde aktarılması, kullanıcı yoğunluğunun ve talebin artması nedeniyle Lİ-Fİ teknolojisi sıklıkla gündeme geliyor. 

İlerleyen zamanlarda yaygınlaşması beklenen Lİ-Fİ Teknolojisi ile beraber kullanıcıların yoğunluğunun azaltılması ve verilerin normalden daha hızlı aktarılması söz konusu. Radyo sinyalleri yerine ışık dalgaları yoluyla verilerin hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlarken güvenilir bağlantı sağlaması ile de Wİ-Fİ’yi geride bırakması öngörülüyor. “Hız ve kesintisiz bağlantı benim için önemli!” diyorsanız, Lİ-Fİ Teknolojisi ışık hızında bağlantısı sayesinde verilerinizi normale göre daha hızlı iletmenize yardımcı olacak. İnternet üzerinden film izlemeyi ve film indirmeyi sevenler için de Lİ-Fİ Teknolojisi kısa süre içerisinde büyük çaplı filmleri indirebilecekleri bağlantı teknolojisi olabileceği öne çıkıyor. Li-Fi teknolojisinde veri iletiminin devam etmesi ışığa bağlıdır. Yani ışık kaynağı kapatıldığı ya da ışık duvar vb. bir engel tarafından kesildiği zaman veri iletimi otomatik olarak kesiliyor. Bu durum bağlantının belirli bir alan içerisinde kalmasını ve bilgi akışının korunmasını sağlıyor. Li-Fi teknolojisi ile birlikte ev ya da ofisinizdeki lamba, internetin sadece bu sınırlar içerisinde kalmasını sağlayacağı için hırsızlık vb. durumlardan da sizi koruyacak. Aynı zamanda Wi-Fi teknolojisinde olduğu gibi bağlantı kopmalarının Li-Fi teknolojisinde yaşanmayacak olması da verilerin güvenliği açısından önemli bir rol taşıyor.