Youtube’a tarayıcınız ile giriş yaparak video izleyebilir, Google hesabınız sayesinde kanallara abone olabilirsiniz ama Youtube’da video paylaşabilmek için kanalınız olmalı. Youtube kanalı ile video paylaşımı yapabildiğiniz gibi canlı yayın da yapabilirsiniz. Youtube kanalını kendi adınıza açabileceğiniz gibi marka ya da şirket adına da açabilirsiniz. Hatta birden fazla Google hesabınızla birden fazla Youtube kanalı sahibi de olabilirsiniz. Ayrıca açacağınız Youtube kanalının izlenme oranlarını rapor halinde görebilme imkanına da sahip olursunuz.
Youtube kanalı açarken kişisel hesabınızdan farklı bir ad hatta işletme adı kullanabilirsiniz. Kanal açmak isteyenler Google (Gmail) hesaplarını kullanarak Youtube’da oturum açabilirler. Eğer Google hesabınız yoksa önce Youtube ye olmanız gerekir. Youtube’da oturum açtıktan sonra Sol üst köşedeki seçeneklerden ‘kanal oluştur’ bölümüne gidin ve Marka Hesap adınızı girin. Böylece kanalınızı oluşturursunuz. Kanal açma işleminden sonra yazımızdan Youtube kanal özelleştirmeleri ve ayarları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kanalınızda Videolar, Oynatma Listeleri, Kanallar, Tartışma, Hakkında bölümü bulunur. Bu alandan Kanalı Özelleştirme ve İçerik Stüdyosu bölümünü de kullanabilirsiniz. Kanalı özelleştir sekmesini kullanarak “kanal açıklaması, kanal resmi ve kanal ayarlarını “ kontrol edebilirsiniz. Yani izleyicilerin sizi ilgi çekici bulabilmesinin ilk adımı doğru fotoğraf ve açıklama metninden geçer. Bu alanı etkileyici içeriklerle doldurmak size çok şey kazandırabilir.
Youtube kanalında daha fazla izlenme olması için kanal içeriğinin konusu yaratıcı olması gerekiyor ne kadar yaratıcı içerikler olursa takipçi kitleniz artar. Değişik içerik fikirleri ile birden fazla video çekilebilirsiniz. şaşırtıcı videolar ile izlenme kitlesini artırır fakat başlangıç için tek bir içerik konusuyla devam etmek gerekiyor. Örneğin oyun videosu çekiyorsanız oyun videoları atmaya devam edin kitle oluşması için.
Kanal içeriğinden sonra kanal ismi çok önemlidir isim seçerken yaratıcı olun. Saçma ve uzun olmamalıdır. Kanal içeriği ile çekişmemelidir.
Kanal isminden sonra kanal logosu kapak fotoğrafı intro oluşturulmalıdır.
Video çekerken veya oluştururken en önemli noktalardan bir tanesi de telif hakkıdır. Tek Telif ihlali dolayı kanal kapatılabilir veya hukuki süreç başlayabilir BUNU UNUTMAYIN. O yüzden kullanılan müzik ve görsel öğeler telif bulunmaması gerekiyor. Genel de 6 ayda içinde en fazla 3 ihtardan sonra kanal kapatılır. para kazanma özelliği riske girer veya videodan para kazanamazsin. Bazı telif ihlallerinde ise örneğin müzikler de video da müzik varsa müziği kaldırmanızı istemez fakat o video dan para kazanmaya kapatabilir veya o videodan pay alabilir.
Kanal açma hazırlık aşamalarından sonra ilk video çekmeye başlamak için gerekli araç ve gereçler olması gerekiyor. Başlangıç için piyasadaki akıllı telefonlar ve amiral gemisi telefonlar yeterlidir fakat ileride videolardan kazandığınız paralar ile güçlü kameralar ,ses cihazları ve ışıklandırma gerekiyor. Öneri cihazları yazsam bile ileride yeni modelleri çıktığı için veya piyasadan kalkacağı için yazmıyorum ama genelde vlog videoları için gopro hero serisi aksiyon kamerası kullanılıyor. Video çektikten sonra videoları ve sesleri düzenlemek için bilgisayar programları kullanmak gerekiyor. Bu programlar bazıları ücretsizken geneli ücretlidir. Bu programlar kullanması bilmiyorum diyebilirsiniz ama üzülmeyin ücretsiz olarak ders veren Youtuberlar var. Youtube da arama yaparak başlangıç için derslere ulaşabilirsiniz veya Udemy den ücretli olarak profesyonel dersler alıp izleyebilirsiniz.
Bu kısa bilgilerden sonra başlangıç aşaması için kullanılan programlar genellikle ücretsiz olduğu için(yatırım yapmak istemiyorsanız) Windows Video Maker kullanılırken daha sonraki aşamalarda para kazanmaya başlandığında uygulamalar satın alınabilir. Video hazır hale getirme aşamasında kullanılan programlar genellikle şunlardır;
Windows video maker (ücretsiz)
Vegas pro
Adobe Premiere Pro
Adobe After Effect
Adobe Audition(ses için)
Autocity (ses için ve ücretsiz)
Final cut pro
Avid Media composer
VirtualDub(ücretsiz)
Davinci Resolve
Vsdc free video editor (ücretsiz)
VideoPad video editor (ücretsiz)
Lightworks(ücretsiz)
Blender(ücretsiz)
Autodesk 3dmax
Shotcut(ücretsiz)
Openshot(ücretsiz)
Avidemux(ücretsiz)
Hitfilms Express ( ücretsiz sürümü var)
İnvideo