instagram twitter linkedin github youtube

17.2.22

Ethereum nedir?

Geçmişiniz veya konumunuz ne olursa olsun, herkes için dijital paraya ve veri dostu hizmetlere açık erişimdir. Kripto para birimi eterinin (ETH) ve bugün kullanabileceğiniz binlerce uygulamanın arkasında topluluk tarafından oluşturulmuş bir teknolojidir. ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zinciridir. Ayrıca tüm DeFi evreni dâhil olmak üzere çok çeşitli uygulamaları çalıştırabilecek merkezsiz bir hesaplama platformudur. Ethereum blok zincirinin kurumsal kripto para birimi ise Ether'dir. Ether, Bitcoin'den sonra en büyük piyasa değerine sahip sanal paradır. Ethereum, 2013 yılının sonlarında kripto para araştırmacısı ve programcısı Vitalik Buterin tarafından Kuzey Amerika Bitcoin Konferansında yeni nesil bir blok zinciri olarak önerilmiştir. Vitalik Buterin, Ethereum adını bilimkurgu romanlarından esinlenerek seçmiştir. 

Ethereum'un oluşturulma sürecinde çalışan kişiler Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio ve Charles Hoskinson’dur. Ethereum projesinin resmi olarak geliştirilmesi 2014 yılının başlarına tekabül etmektedir. Genel olarak bir alt coin statüsünde görülse de Ethereum esasında blockchain teknolojisinin gelişmesini ve daha fazla alanda kullanılmasını amaçlayan bir yenilikçi bir sistemdir. Amaç Bitcoin'inde bağlı olduğu blockchain sistemi üzerinde kullanıcıların bu sistem üzerinden yeni yazılımları oluşturmasını sağlamaktadır. Ethereum'un kullanıcılara sağladığı bu özgürlük sayesinde bir çok alt coin çıkarılmasına olanak sağlar. Geliştirme aşamasından sonra blok zincirin işlerliğini sağlamak üzere kâr amacı gütmeyen, Ethereum Vakfı kurulmuştur. Ethereum'a ilk sermaye girişleri 2014 yılının temmuz ayında çevrimiçi talep toplama yöntemiyle sağlanmıştır. Bu noktada Ether alımları Bitcoin ile takas yolu ile yapılmıştır. Ethereum'un geliştirilmesi için gereken maddi kaynak 2014 Temmuz ve Ağustos aylarında kitle fonlaması yöntemiyle internet üzerinden toplanmıştır. Ethereum, 30 Temmuz 2015’te, 11.9 milyon sanal birime karşılık gelecek şekilde “ön madencilik” yöntemiyle hayata geçirilmiştir. Ethereum madenciliğinin herkes tarafından yapılabilmesi için sistem gereksinimi Bitcoin madenciliğindeki gibi özel üretim cihazlar ile değil ekran kartı (GPU) ile yapılmaktadır.

Ethereum 2.0 nedir?

Ethereum ağında yapılan büyük çaplı bir yükseltmedir. Bu yükseltme hem Ethereum ağının büyümesini hem de ağın güvenliğini, hızını ve verimliliğini arttırmak üzere tasarlanmıştır. 2021'nin ilk ayları itibarıyla Ethereum 2.0 ve Ethereum 1.0 varlıklarını paralel olarak sürdürmektedir. Ama orijinal blok zinciri sonunda ETH2 blok zinciriyle birleşecektir. (ETH sahibiyseniz bir şey yapmanıza gerek yoktur, ETH 1.0 blok zincirinde tuttuğunuz varlıklar otomatik olarak ETH2 blok zincirine taşınacaktır.) Aralık 2020'de başlayan ETH2'ye geçiş sürecinin iki yıl sürmesi planlanmaktadır. Popüler bir kripto varlığı yeni bir platforma taşımak karmaşık bir iştir, ama Ethereum'un ölçeklenmesi ve gelişmesi için bunun gerçekleşmesi gerekmektedir. Çünkü işlemleri doğrulamak için ETH 1.0 blok zinciri tarafından kullanılan "İş İspatı", dar boğazlara yol açmakta, ücretleri arttırmakta ve önemli miktarda kaynak (özellikle de elektrik) harcamaktadır.

Ether nedir?

Ethereum ağın adıdır. “Ether” ise Ethereum ağı tarafından kullanılan yerel kripto para birimi tokenıdır. Bununla birlikte gündelik kullanımda çoğu kişi bu tokena "ETH" (veya sadece "Ethereum") demektedir. Ether ya da kısa adıyla ETH, Ethereum platformu tarafından üretilen kripto para birimidir. Ether, kripto cüzdanlar arasında takas edilebilir ve madencilik hesaplamalarını karşılamak için kullanılabilir. Ethereum, merkezi olmayan Turing sanal makinesinin kullanımına olanak verir. Bu sanal makine komutları uluslararası internet ağını kullanarak çalıştırabilir. “Gas”, kendi içinde fiyat hesaplama mekanizmasıdır, spam riskini azaltmak ve kaynakları İnternete yüklemek için kullanılır. Diğer kripto paralar gibi her bir ether’in doğrulanması, kriptografi kullanılarak korunan blok zinciri ile yapılmaktadır. Tasarım olarak blok zinciri, veri değişikliklerinin engellenmesini karşı dirençli yapılmıştır. Karşılıklı olarak yapılan işlemlerin kayıtları açık olarak tutulmakta ve doğrulanmaktadır. Bitcoin’den farklı olarak Ethereum kullanıcıların hesap ve bakiyelerini durum geçişleri olarak adlandırılan bir yöntem ile yönetmektedir. Ethereum ağındaki her bir adrese bir genel anahtar, bir de özel anahtar verilir ve elinizdeki kripto paraları yönetmek için bir cüzdana ihtiyacınız vardır. Ethereum üretimi için öncelikle bir Ethereum cüzdanı oluşturmanız gerekmektedir. Gerekli programları yükledikten sonra üretime başlayabilirsiniz. Bireysel olarak üretebileceğiniz gibi bir havuza dahil olarakta üretim yapabilirsiniz. Havuza dahil olmak üretiminizi arttıracaktır. Bir bakımdan Ethereum'un değeri diğer tüm varlıklarda olduğu gibi piyasalar tarafından belirlenir. İnsanlar günün 24 saati Bitcoin, dolar, avro, yen ve diğer para birimleriyle Ethereum satın alır. Talebe dayalı olarak fiyat günden güne dalgalı bir seyir izleyebilir. Ethereum üretimi için yüksek işlemcili cihazlara ihtiyacınız yoktur. üretim ekran kartı (GPU) üzerinden yapılmaktadır.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar nedir ?

  • Ethereum’un blok süresi 14-15 saniyedir. Bu, Bitcoin için 10 dakikadır.
  • Ethereum madenciliği, bazen sert çatallar sırasında değişen ancak genellikle tutarlı oranda yeni dijital paralar üretir. Bitcoin için, oran her 4 yılda bir yarıya düşer.
  • Proof-of-work (iş kanıtı) için, madencilikte uzman ASIC’lerin (Application-specific integrated circuit - UygulaMayısa Özel Entegre Devre) avantajlarını azaltan Ethash algoritmasını kullanır.
  • Bitcoin işlemleri, işlem büyüklüğü ile bayt cinsinden rekabet ederken, işlem ücretleri hesaplama karmaşıklığına göre değişir. Bant genişliği kullanımı ve depolama ihtiyaçları (sistemde “gaz” olarak bilinir) ile farklılık gösterir.
  • Ethereum gaz ünitelerinin her birinin bir işlemde belirtilebilecek bir fiyatı vardır. Bu, tipik olarak Gwei olarak ölçülür. Bitcoin işlemleri genellikle Satoshi'nin bayt başına belirttiği ücretlere sahiptir.
  • İşlem ücretleri, genellikle Ethereum için Bitcoin'den daha düşüktür. 
  • Ethereum, Wei’deki değerlerin hesaplardan geçirildiği ve başka bir hesaba aktarıldığı bir hesap sistemi kullanır.
  • Ethereum’un, Proof-of-Stake’e (ortadaki para kanıtı) transfer edilmesi planlanılıyor. Bu günlerde Ethereum, Proof-of-Work (iş kanıtı) ve Proof-of-Stake arasında melezdir.
  • Vitalik Buterin BTC hakkında şöyle söylemektedir: “Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin'i ALTIN, Litecoin'i GüMüŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL'dür. çünkü Ethereum'un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether'i ‘kripto yakıtı olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.