İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekât namaz kılarak Allah’a dua etmesidir. İnsanlar, bazen kendileri için önemli bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman dünya ve ahiret bakımından kendileri için hangisinin daha hayırlı olacağını kestiremezler. Bunu anlayabilmek için istişare ederler ve Allah’tan yardım dilerler. Bu bakımdan istihâre, bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını; hayırlı ise gerçekleşmesini Allah’tan dilemek ve O’ndan yardım istemektir.
İstihare, kelime olarak hayırlı olanı dilemek anlamına gelir. Allah (C.C) katında namaz kılıp dua ederek istihareye yatılır. Özel hayatınızda bir iş ya da durum hakkında kendileri için hayırlı sonuçlar alıp alamayacağı hakkında bilgiler alınır. İstihare duası, yapmayı düşündüğünüz bir şey için hayırlı mı yoksa hayırsız mı olduğunu öğrenebilmek için kılınan namazdan sonra zikredilen duadır. İstihare duasında doğrudan Allah'a yalvararak; işlerin hayırla sonuçlanabilmesi, hayırlı olup olmaması yönünde ilham alınmayı ve hangi işin daha hayırlı olacağını tarzında farklı amaçlarla dua ederek yardım istenmektedir. En hayırlı gün, önceki gecesi ve o günün gecesinde (Cuma, perşembe ve perşembe gecesi) istihare duası okunması çok daha hayırlı olacaktır.
istihareye yatılmasını gerektiren nedenlerden başlıca olanları şöyle;
- Herhangi bir şeye girişmeden önce,
- Evlilik kararı almak üzereyken,
- Ev alırken,
- Yeni bir iş yeri açarken,
- Bir işe başlarken,
- Kötü bir uğraştan kurtulmak için.
Niyet edilir, 2 rekatlı istihare namazı kılınır ve duası yapılır. İhtiyaç olmaması halinde konuşulmadan abdestli olarak kıbleye dönüp yatılmalıdır. Rüya görseniz de görmeseniz de 7 gün boyunca istihareye devam edilir. Rüyada beyaz veya yeşil renk görmek hayra, siyah veya kırmızı renk görmek ise şerre alamet edilir. Eğer rüyada bir şey görülmezse uyandıktan sonraki hissiyatınıza bırakılır.
2 Rekatlık İstihare Namazı kılınır;
1. Rekat
- "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet ederiz
- "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlanır.
- Subhaneke'yi okunur.
- Euzü-besmele çekilir.
- Fatiha okunur.
- Kafirun Suresini okunur.
- Rüku'ya gidilir.
- Secde'ye gidilir. Doğrulur, tekrar Secde'ye gidilir.
2. Rekat
- Ayağa kalkarak Kıyama durulur.
- Besmele çekilir.
- Fatiha okunur.
- İhlas suresini okunur.
- Rüku'ya gidilir.
- Secde'ye gidilir. Doğrulur, tekrar Secde'ye gidilir.
- Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur.
- "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlanır.
Hz. Peygamber ashabına öğrettiği istihâre duası okunur;
اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاقْدُرْهُ لِى وَيَسِّرْهُ لِى ثُمَّ بَارِكْ لِى فِيهِ ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ فِى عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاصْرِفْهُ عَنِّى وَاصْرِفْنِى عَنْهُ ، وَاقْدُرْ لِى الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِى.
Allâhumme inni estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'eluke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb. Allâhumme inkunte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta'lemu enne hâza'l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bih.
Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!