instagram twitter linkedin github youtube

26.12.21

e-Sim nedir ?

eSIM, fiziksel bir nano SIM kullanmak zorunda kalmadan operatörünüzün sağladığı hücresel veri planını etkinleştirmenize olanak tanıyan dijital bir SIM'dir. SIM Kart teknolojisinin değişimi olarak da nitelendirilebilir. 

  • Üretim esnasında cihazlara yerleştirilen, bütünleşik, uzaktan programlanabilir ve son kullanıcının çıkartamadığı fiziksel sim kartlardır. 
  • Başındaki "e" kelimesi ise ingilizce "embedded" (gömülü) kelimesinin kısaltması. 
  • Telefona takılan küçük beyaz plastik kartlar olarak tanıdığımız SIM kartların aksine, eSIM, elimizle dokunabileceğimiz fiziki bir kart değil. Akıllı telefonunuza iliştirilecek küçük bir çipten ibaret. 
  • eSIM'lerle artık yeni bir telefon numarası kullanmak için plastik SIM kartı değiştirmenize gerek olmayacak. 
  • eSIM tek bir telefonda iki hat kullanmaya olanak sağlıyor.Öncelikle şirket hattı ve kendini kişisel hattı için çift telefon kullanmak zorunda kalanlar için büyük bir avantaj doğruyor. Aynı anda iki kart tek telefonda aktif olabiliyor. Böylelikle çift telefon kullanma zahmetinden kurtulmuş oluyorsun. 
  • Cep telefonlarımızdaki bilgileri kaydeden küçük çipler artık tarih oluyor. e-SIM düzenlemesiyle artık sim kartın işlevini, akıllı telefonların içine gömülü küçük bir çip görecek. eSIM'leriniz, telefonunuzun içine gömülü olduğundan asla kaybolmaz ve hasara uğramaz. Bu yüzden SIM kart değiştirmek için operatörlere ücret ödemezsiniz. 


  • eSIM'leri destekleyen ağlar arasında kolayca geçiş yapılabilir. Yani operatör değiştirdiğinizde SIM kart değiştirmeniz gerekmez.
  • Akıllı telefon üreticileri SIM kart yuvalarını yıllar boyunca küçültse de, eSIM sayesinde artık SIM kart yuvası tarihe karışıyor. Artık eSIM'ler sayesinde iğne taşıma derdiniz de olmayacak.
  • eSIM'leri destekleyen ağlar arasında kolayca geçiş yapılabilir. Yani operatör değiştirdiğinizde SIM kart değiştirmeniz gerekmez.
  • Akıllı telefon üreticileri SIM kart yuvalarını yıllar boyunca küçültse de, eSIM sayesinde artık SIM kart yuvası tarihe karışıyor.  Artık eSIM'ler sayesinde iğne taşıma derdiniz de olmayacak.
  • eSIM'ler istenildiği gibi çıkarılıp takılamayacağından sürekli bir hücresel ağa bağlı kalacaksınız. Bu durum telefonları daha fazla izlenilebilir hale getiriyor. Bu normal kullanıcılar için pek sorun teşkil etmese de hükümetler veya istihbarat tarafından takip edilmek istemeyen kullanıcılar için fazlasıyla bir sorun haline gelebilir.

AVANTAJLARI

  • Daha güvenilir: eSIM'leriniz, telefonunuzun içine gömülü olduğundan asla kaybolmaz ve hasara uğramaz. Bu yüzden SIM Kart değiştirmek için operatörlere ücret ödemezsiniz.
  • Uzaktan yetkilendirilebilir: Google'ın Project Fi teknolojisi gibi, eSIM'leri destekleyen ağlar arasında kolayca geçiş yapılabilir. Yani operatör değiştirdiğinizde SIM kart değiştirmeniz gerekmez.
  • Daha az giriş noktası: Akıllı telefon üreticileri SIM kart yuvalarını yıllar boyunca küçültse de, eSIM sayesinde artık SIM kart yuvası tarihe karışıyor. Bu durum kullanıcılara da fayda sağlıyor çünkü suya ve toza dayanıklılık problemlerinde endişelenecek daha az giriş olacak.
  • SIM iğnesine ihtiyaç yok: SIM kartlar okadar küçüldü ki artık akıllı telefon üreticileri telefon kutularına SIM kart çıkartmak için küçük iğne yerleştiriyorlar. Artık eSIM'ler sayesinde iğne taşıma derdiniz de olmayacak.

DEZAVANTAJLARI

  • Telefon değiştirme zorluğu: Yeni bir telefon alırken veya değiştirirken, kolaylıkla SIM kartı çıkarıp yeni telefona takabiliyoruz. Fakat telefonun içine gömülü bir halde olan eSIM'ler, telefon değiştirmede kullanıcıları biraz zorlayabilir.
  • Hücresel ağ bağlantısının kesilmemesi: eSIM'ler istenildiği gibi çıkarılıp takılamayacağından sürekli bir hücresel ağa bağlı kalacaksınız. Bu durum telefonları daha fazla izlenilebilir hale getiriyor. Bu normal kullanıcılar için pek sorun teşkil etmese de hükümetler veya istihbarat tarafından takip edilmek istemeyen kullanıcılar için fazlasıyla bir sorun haline gelebilir.

TÜRKİYE'de 

eSIM teknolojisinin sunulması için gerekli olan sunucular yerli ve milli olarak geliştirilmiş olup ülkemiz sınırları içerisinde barındırılmaktadır. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone operatörleri e-sim destekliyor. 

Cep telefonunuz bu teknolojiyi destekliyorsa, mevcut SIM kartınızı eSIM ile değiştirebilir. Size verilen sim kartı bilgilerin olduğu kartta QR kod ve adımların yazılı olduğu bilgi kartından  eSIM’i aktifleyebilirsiniz. Aktivasyona başlamadan önce, telefonunuzun internet bağlantısı olduğundan emin olunuz.

Eğer QR kodunuz hazır ise;

  • iOS cihazlar için;

Ayarlar>Hücresel>Hücresel plan ekle>QR kodunuzu taratın

  • Android cihazlar için;

Ayarlar>Bağlantılar>Sim kart yöneticisi>Mobil plan ekleme>Operatör QR kodunuzu tarama>QR kodunuzu taratın